KOLAČI KUVAR-OMILJENI RECEPTI

Recept za palačinke

Za super palačinke vam je potrebno: *250gr brašna *1/2l mleka *1/4l kisele vode *3 jaja *2 supene kašike ulja *malo soli. Ništa ne dodajte, ništa ne oduzimajte! Top savet: Kada umutite testo, ostvaite ga da odstoji 15-ak minuta, palačinke će se lepše peći . Jedini problem sa ovim receptom je što ćete nećete moći da napečete toliko palačinki koliko će vaši ukućani biti u stanju da pojedu. Preporučeni aparat za palačinke: Zašto aparat za palačinke? Palačinke pripremljene u aparatu gotove su brže, zdravije su jer se ne prže u ulju, ne…

Read More
KOLAČI KUVAR-OMILJENI RECEPTI

Voćna madjarica

Za 5 korica: 300 gr oštrog brašna t-400 400 gr mekog brašna t-400 ( 300 za mešenje i 100 za razvlačenje ) 200 gr margarina ili maslaca 2 jaja 200 gr  šećera 10 gr praška za pecivo ( 1 kesica ) 180 gr kisele pavlake ( 1 mala pavlaka ) Fil I: 500 ml mleka 8 kašika šećera 8  kašika gustina ( nišesta ) 2 vanilin šećera 200 gr margarina Fil II: 500 gr crvenog voća 2 pudinga od maline ili jagode 2 kašike šećera oko 200 ml vode (…

Read More
KUVAR-OMILJENI RECEPTI PECIVA I TESTA

DOMAĆI HLEB

Sastojci: 2/3 svežeg kvasca 500ml vode 1 kašika šećera 1 kašikica soli 0, 5dl ulja oko 1kg brašna Priprema: U posudu sipati mlaku vodu pa izmrviti kvasac i dodati šećer pa izmutiti. Dodati oko 500 gr brašna, kašikicu soli i pola mere od ulja pa sve sjediniti. Nastaviti mešanje dodavajući brašno dok se ne dobije glatko testo srednje tvrdoće. Umešeno testo malo pouljiti pa ostaviti da odstoji pola sata. Kada je testo nakislo premesiti ga i ostaviti 10 minuta na radnoj površini. Pobrašnaviti površinu i testo pa razvući testo za…

Read More
KOLAČI KUVAR-OMILJENI RECEPTI

Kremasti voćni rolat

Sastojci: 5 jaja 5 kašika brašna 8 kašika šećera 1 kesica praška za pecivo 2 kašike ulja 2 banane 100 grama smrznutih jagoda 100 grama smrznutih malina 100 grama smrznutih kupina 100 grama smrznutih višanja Sastojci za glazuru: 100 grama crne čokolade 3 kašičice kisele pavlake 30 grama bele čokolade za posipanje Priprema: Odledite i ocedite smrznuto voće, a višnje očistite od koštica. Ogulite banane, nasecite ih na kolutove i poprskajte limunovim sokom da ne pocrne. Umutite belanca, postupno dodajući šećer. Dodajte žumanca, pa sve zajedno dobro umutite. U umućena jaja dodajte brašno…

Read More
KUVAR-OMILJENI RECEPTI TORTE

Baron torta

Sastojci za jednu koru (peku se četiri): 3 belanca 6 kašika šećera 1 kašika kakao praha 1 mekog brašna 2 kašike mlevenih oraha prstohvat soli Sastojci za voćni nadev: 300 grama malina 70 g svežih borovnica 6 kašika šećera 100 ml vode 1 vanilin šećer 3 kašike gustina 1 kašičica maslaca Sastojci za čokoladni nadev: 12 žumanaca 130 g šećera 500 ml mleka 50 grama gustina 1 vanilin šećer 100 grama čokolade za kuvanje 125 grama maslaca Sastojci za glazuru: 100 grama bele čokolade 3 kašike ulja 1 kašičica maslaca Priprema: Za…

Read More
TORTE

Torta mlečna devojka: Najlepša nemačka poslastica, topi se u ustima!

Sastojci za kore: 400 ml kondenzovanog mleka, 2 jaja, 160 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo. Sastojci za fil: 400 ml slatke pavlake, 70 g šećera u prahu. Priprema: Umutite jaja i kondenzovano mleko, pa malo pomalo dodajte brašno i prašak za pecivo. Na papiru za pečenje obeležite krug prečnika 18-20 cm, uzimajte po dve kašike testa, stavite na sredinu kruga i rastanjujte prstima tako da dobijete okrugle kore. Trebalo bi da dobijete 7 kora. Svaku pecite 5 minuta na 180 stepeni, ili dok ne dobije svetlo braon boju.…

Read More
KOLAČI

Saher minjoni

Kora: 4 jaja 5 kašika šećera 4 kašike brašna 60 gr  čokolade 60 gr margarina 1 ravna kašika kakaoa pekmez ili džem od kajsija ( birajte gušći ) Glazura: 200 gr čokolade 5 – 6 kašika ulja Otopiti čokoladu zajedno sa margarinom na laganoj vatri pa ostaviti da se prohladi.  Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Odvojiti belanca od žumanaca pa ulupati žumanca sa pola mere šećera. Sipati prohladjen margarin i čokoladu i sve zajedno mutiti. Zatim toj masi dodati brašno i kakao pa opet sve umutiti. Posebno…

Read More
HLADNA PREDJELA KUVAR-OMILJENI RECEPTI

Slane korpice – hladno predjelo

Sastojci za korpice: 1 jaje 250 gr brašna 125 gr maslaca 1 kašičica praška za pecivo 1 kašičica mlevene, slatke paprike ( a može i bez nje ) 1/2 kašičice soli, malo bibera Priprema: U veću posudu staviti brašno pa umešati papriku i prašak za pecivo. Dodati jaje, maslaca so i biber pa mikserom ( ja sam tako, jednostavnije je nego rukom ) umesiti testo. Još malo rukom na kraju testo izmesiti. Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Otkidati male komadiće testa i valjati izmedju dlanova pa kuglice…

Read More
GLAVNA JELA

Pohovana pečena paprika punjena sirom

Sastojci: 10 pečenih paprika, po mogućstvu celih, da bi se sir lepo ” upakovao” 10 parčadi sira trapista, ja ga isečem kao pločice pa uguram u papriku ( može da se koristi i feta, kao i sitni sir, šta imate time napunite ) 2 cela jaja brašno i prezla ulje za pečenje so papriku ukoliko je sir neslan posolite, a ukoliko je slan probajte ga procenite da li treba da se paprika posoli. Obacite sir u papriku i ako je potrebno možete i čačkalicom zatvoriti kraj paprike. Uvaljati u brašno,…

Read More
GLAVNA JELA KUVAR-OMILJENI RECEPTI

Laka piletina u sosu od senfa i meda!

Kada tražite ukusan i jednostavan recept za brzu večeru ili ručak, preporučujemo vam da napravite ovu mirisnu piletinu! Sastojci: dva pileća filea pola šolje meda pola šolje senfa kašika suvog bosiljka kašičica tucane paprike pola kašičice peršuna so, biber maslinovo ulje Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Vatrostalnu posudu podmažite maslinovim uljem. Piletinu isecite na krupne komade, i poređajte u jednom sloju u vatrostalnu posudu. Pomešajte med, senf i suve začine, i prelijte piletinu polovinom mešavine. Ubacite u rernu i pecite 30 minuta, zatim prelijte preostalom mešavinom i pecite dok…

Read More
KOLAČI KUVAR-OMILJENI RECEPTI

Pita mađarica

Savršene tanke korice i čokoladni krem… Probajte ovaj ukusni mađarski specijalitet! Potrebno je: Testo: 600 g brašna 1 kašičica praška za pecivo 250 g putera (margarina) 2 jaja 200 g šećera 6 kašika kisele pavlake Fil: 200 g šećera 1 l mleka 200 g brašna 100 g čokolade 200 g putera Priprema 1. Pomešati brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodati puter, a zatim i jaja i kiselu pavlaku. Sjedinite sastojke i ostaviti malo na hladnom. 2. Podeliti testo na pet loptica i svaku lopticu razvaljati na tanko (veličine velike…

Read More
%d bloggers like this: