Mini veš mašina – kako da u malom kupatilu smestite veš mašinu Mini veš mašina Mesko MS8053

Mini veš mašina – kako da u malom kupatilu smestite veš mašinu Mini veš mašina Mesko MS8053

Posle mnogobrojnih traganja, pronašli ste stan po vašoj meri: prostrana dnevna soba, dovoljno velika kuhinja, lepa terasa sa divnim pogledom. Međutim, kako to obično biva, ne može sve da bude baš onako kako ste zamislili, i shvatate da je jedini nedostatak vašeg idealnog životnog prostora – malo kupatilo.

Kako ovaj minus ne bi odneo pobedu nad svim plusevima koje stan ima, odlučujete da se uhvatite u koštac sa nedovoljno velikim kupatilom tako što ćete kupiti mini veš mašinu i tako uštedeti na prostoru.

Slede korisne informacije koje bi trebalo da pročitate pre nego što krenete u kupovinu.

           Mini veš mašina: prednosti

Najvažnija prednost mini mašina za pranje rublja jeste da se zahvaljujući malim dimenzijama mogu smestiti u mali prostor. Visina ovih uređaja je manja od 70 centimetara, što omogućava da se ovakve mašine za pranje rublja mogu smestiti ispod umivaonika.

Kvalitet pranja rublja isti je kako kod običnih, tako i kod malih veš mašina, što znači da ne postoji bojazan da će rublje oprano u veš mašini malih dimenzija biti nepotpuno čisto.

Kapacitet ovih uređaja je do 5 kilograma rublja, a njihova težina je mala te su pogodne za prenošenje. Ako imate vikendicu u koju možete pobeći od gradske vreve i letnjih vrućina, verovatno vam ne smeta što niste priključeni na gradski vodovod jer možete da uživate u prirodi.

Među malim veš mašinama mogu se pronaći modeli napravljeni za mesta na kojima ne postoji standardan priključak vode, te vam mogu olakšati pranje rublja kada ste u vikendici. Mini veš mašine takođe ekonomično troše električnu energiju i vodu, što im daje još jedan veliki plus.

Male mašine za pranje rublja imaju iste funkcije i mogućnosti kao i njihova “konkurencija“ većih gabarita. Neke od tih funkcija su: programi pranja za različite vrste tkanine, izbor broja obrtaja, trajanje pranja i slično.

Skuplji modeli čak poseduju displej na kojem se može videti koliko vremena je preostalo do kraja pranja i daljinski upravljač pomoću kojeg možete uključivati vašu mini veš mašinu iako se ne nalazite pored nje.

Mini veš mašina: na šta sve treba obratiti pažnju?

Kada treba da kupite belu tehniku, aparate za domaćinstvo ili nameštaj, trudite se da odaberete one stvari koje će odgovoriti na sve vaše potrebe, obezbediti vam udobnost i trajati dugo, jer niko od nas ne želi da daje novac za nešto što mu neće odgovarati.

Kako cena mini veš mašine može biti i više od 20 procenata veća od cene standardnih mašina za pranje rublja, neophodno je da odaberete mašinu pouzdanih karakteristika. Na cenu male veš mašine takođe utiču i dodatne funkcije koje može da ima pa je potrebno da i to imate u vidu kada birate između nekoliko modela.

Prvo, potrebno je obratiti pažnju na materijal od kojeg je napravljen bubanj. Ukoliko je reč o plastici, takva mini veš mašina neće imati dug životni vek, te se preporučuje da odaberete onu čiji je bubanj napravljen od nerđajućeg čelika.

Isto tako, bitno je da znate na kojem mestu će stajati vaša mini mašina za rublje kako biste znali da li kupujete mašinu sa prednjim ili gornjim punjenjem.

Ukoliko će se vaša veš mašina nalaziti ispod umivaonika, on treba potpuno da pokriva mašinu da ne bi došlo do dodira mašine sa vodom. Pravila takođe nalažu da između zida i zadnje ploče na veš mašini kao i između umivaonika i gornje ploče mašine treba da bude prostor širine dlana.

           Mala veš mašina sa gornjim punjenjem

Ukoliko se vaša mini mašina za pranje rublja neće nalaziti ispod umivaonika već na nekom drugom mestu u kupatilu, verovatno razmišljate da li da uzmete model sa frontalnim ili sa gornjim punjenjem.

Kako bismo vam pomogli prilikom izbora, reći ćemo nekoliko reči o oba tipa mašina.

Nivo vibracija a samim tim i buke obično je manji kod mini veš mašina koje se pune odozgo. Ako imate malo dete, znate da dečja radoznalost raste brže nego ono, a isto tako se povećava i broj vaših obaveza.

Kada mališan počne da hoda, u kući nastaje pravi lom, a vi jurite za detetom kako biste ga sprečili da uradi nešto što ga može povrediti. Zato se porodicama sa malom decom preporučuju mini veš mašine sa gornjim punjenjem.

Kod mašina sa prednjim punjenjem prilikom korišćenja određenih programa pranja dolazi do velikog zagrevanja stakla pa dete može da se oprži, a to nije slučaj sa mašinama koje se pune odozgo, jer one nemaju staklo. Kontrolna tabla na mini veš mašinama sa gornjim punjenjem nalazi se gore, čime se eliminiše mogućnost da malo dete dohvati dugmiće i uključi ili isključi mašinu kada ne treba.

Kako biste stavili veš u mini mašinu koja se puni odozgo, nije potrebno da se sagnete ili zauzmete sedeći položaj, a ovaj mali plus verovatno posebno znači ljudima u trećem dobu.

Još jedna prednost mini mašina sa gornjim punjenjem jeste mogućnost da ubacite rublje u nju u procesu pranja. Ako vam se dešavalo da nekoliko minuta nakon što ste uključili mašinu shvatite da niste stavili na pranje sve što ste želeli, pomenuti plus će vam verovatno biti jedan od najznačajnijih.

           Mini veš mašina sa frontalnim punjenjem

Ako vaše kupatilo ipak nije sasvim malo, možda ćete hteti da nabavite malu mašinu za pranje rublja sa prednjim punjenjem. Ovakve mašine su šire nego one sa punjenjem odozgo i potreban im je dodatni prostor za otvaranje vrata.

Ovakve mašine mogu biti ugradne i u tom slučaju one mogu imati posebne elemente za ugradnju. Mašine sa frontalnim punjenjem lakše su za održavanje i koštaju manje od mašina sa gornjim punjenjem.

Ukoliko ćete vašu mašinu sa frontalnim punjenjem smestiti u kupatilo, njenu gornju površinu možete iskoristiti za odlaganje nekih lakih stvari i tako dobiti na prostoru, a postoji i mogućnost da iznad mašine stavite neku policu.

Važno je naglasiti da kada je reč o kvalitetu pranja nema razlike između mini veš mašine sa frontalnim i mašine sa gornjim punjenjem.

           Mini veš mašine: karakteristike

Kao što je već rečeno, male mašine za rublje imaju iste karakteristike kao i standardne, a mi ćemo ovom prilikom pomenuti samo neke funkcije koje različite mini veš mašine imaju.

 – Kontrola brzine centrifuge kao i mogućnost isključivanja centrifuge;

 – kontrola balansa;

 – zaštita od prelivanja;

 – mogućnost izbora temperature pranja;

 – ekspresno pranje, programi za delikatnu tkaninu.

U zavisnosti od proizvođača i modela, mini mašine za pranje rublja mogu imati taster za dodatno ispiranje, Fuzzy upravljanje koje na osnovu opterećenosti bubnja određuje potrošnju vode i struje kao i mogućnost određivanja dužine trajanja pranja rublja i mnoge druge opcije.

           Kako da održavate vašu mini veš mašinu

Održavanje veš mašine produžiće njeno trajanje i obezbediti da vaše rublje nakon pranja uvek bude čisto i mirisno. Kako biste to postigli, neophodno je da vodite računa o čistoći veš mašine, odnosno da sprečite stvaranje naslaga od kamenca i ostale nečistoće koje mogu negativno uticati na rad vaše mašine.

Za početak, pozabavićemo se čišćenjem bubnja. Podesite veš mašinu na program koji koristite za pranje najviše uprljane odeće, ali bubanj treba da bude prazan.

U posudu za deterdžent sipajte 1-2 supene kašike limunske kiseline, a u bubanj sipajte 100-200 grama hlora koji će ukloniti kamenac. Uključite veš mašinu i pustite da obavi proces pranja do kraja. Zatim podesite program za ispiranje. Kada to bude završeno, obrišite unutrašnjost veš mašine krpom.

Ukoliko imate mini veš mašinu sa gornjim punjenjem u kojoj se dosta dugo taložio deterdžent, očistite bubanj rastvorom od sirćeta i vode (u proporciji 1 prema 1.) Ostavite rastvor da deluje otprilike 10 minuta a zatim očistite veš mašinu četkom ili sunđerom.

Ako jednim čišćenjem ne uspete da očistite sve, ponovite proceduru više puta i na kraju uključite program ispiranja.

Filter je još jedan deo veš mašine čijoj čistoći takođe treba da posvetite pažnju. Prvi simptom uprljanosti filtera manifestuje se kada mašina loše obavi centrifugu veša (ovo se odnosi na veš mašine sa frontalnim punjenjem.)

Još jedan loš znak je kada mašina vibrira i pere suviše dugo na standardnim programima, a vrata nakon pranja dugo ostaju blokirana. U takvim slučajevima treba da očistite filter tako što ćete ga skinuti okrećući ga suprotno smeru kazaljke i oprati ga pod pritiskom tople vode.

Pogledajte mesto na kojem se nalazi filter, jer postoji mogućnost da je i ono uprljano i da ga treba očistiti. Zatim vratite filter na mesto okrećući ga u smeru kazaljke.

 Čistoća vrata mašine za pranje rublja takođe igra veliku ulogu i neophodno je da joj posvetite malo vremena. Čak i ako vam vrata izgledaju čisto, ukoliko bolje pogledate, verovatno ćete primetiti talog od deterdženta za pranje rublja.

Gumu na vratima prvo operite sunđerom sa sredstvom za pranje. Naročito je ugrožen deo gume koji se naslanja na bubanj: tamo se mogu naći buđ, ostaci deterdženta i gomila drugog otpada.

Uklonite svu prljavštinu i područje ispod gume operite sunđerom sa sredstvom za čišćenje, a zatim obrišite suvim peškirom.

Ukoliko postoji buđ, moraćete da posegnete za specijalnim sredstvima za čišćenje. Potrebno je da barem jednom mesečno očistite deo ispod gume na vratima veš mašine kako biste izbegli taloženje prljavštine.

Na kraju, dajemo vam još poneki savet za održavanje veš mašine.

 – Kako biste izbegli stvaranje buđi, držite mašinu za pranje veša otvorenom barem sat vremena nakon pranja. Takođe je bitno da ne ostavljate mokar veš u mašini.

 – Čak i ako preferirate pranje rublja na niskim temperaturama, barem jednom mesečno uključite program sa temperaturom 60 ili čak 90 stepeni Celzijusove skale. Tako ćete uništiti mikroobe i bakterije koje se skupljaju u veš mašini. VEŠ MAŠINA MINI

Ostavite komentar