RECEPTI

Voćna madjarica

Za 5 korica:

  • 300 gr oštrog brašna t-400
  • 400 gr mekog brašna t-400 ( 300 za mešenje i 100 za razvlačenje )
  • 200 gr margarina ili maslaca
  • 2 jaja
  • 200 gr  šećera
  • 10 gr praška za pecivo ( 1 kesica )
  • 180 gr kisele pavlake ( 1 mala pavlaka )

Fil I:

  • 500 ml mleka
  • 8 kašika šećera
  • 8  kašika gustina ( nišesta )
  • 2 vanilin šećera
  • 200 gr margarina

Fil II:


  • 500 gr crvenog voća
  • 2 pudinga od maline ili jagode
  • 2 kašike šećera
  • oko 200 ml vode ( objasniću u receptu )

Priprema:

Prvo pravimo fil sa gustinom. Pomešati gustin i šećer sa malo hladnog mleka a ostatak mleka i vanilin šećer staviti da provri.

Kad provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.

Dok se hladi pravimo kore.

Margarin mora da je sobne temperature.

Iseći ga pa dodati 600 gr brašna i izmedju dlanova utrljati margarin sve dok se ne dobiju praškaste male grudvice.

Zatim dodati dodati jaja, šećer, kiselu pavlaku i prašak za pecivo pa umesiti mekano i glatko testo.

Moguće daće vam trebati još malo brašna da se testo domesi a to zavisi od toga koliko su jaja krupna, maslac ili margarin masni, kao i kisela pavlaka.

Testo premesiti na stolu pa staviti u posudu i prekriti folijom ili kesom, pa ostaviti 15 minuta da odstoji.

Uključiti rernu na 180 stepeni, a testo podeliti na 5 jednakih delova, otprilike svaki komad testa je težak oko 270 gr.

Na obrnutom plehu od rerne razvući tanku koricu. Ne mora da bude baš veličine pleha koji je otprilike 40 x 30 cm, nego par centimetara manje.

Mi smo pekli 13 minuta jednu koru, a dok se ona pekla razvukli smo drugu, tako možete i vi.

Kore treba da ostanu svetle, mogu malo po ivicama da požute, tako ćete znati da su korice pečene.

Zatim praviti voćni fil.

Ispasirati voće koje ste odabrali ( maline, kupine, jagode, višnje, mix ) pa dodati vode tako da bude sve zajedno 700 ml.

Pomešati puding i šećer pa dodati oko 200 ml te mešavine vode i voća a ostatak staviti da provri.

Kada provri zakuvati masu sa pudingom i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre da se hladi.

Dok se korice i voćni fil ohlade ohladiće se i smesa sa gustinom.

Izmutiti margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjenu masu od gustina i sve umutiti.

Filovati kore: kora, beli fil, kora, vocni fil, kora, beli fil, kora, voćni fil i odgore peta korica. Odgore se može staviti bela čokolada, ko voli crna, može se posuti samo šećerom u prahu, šlag, ili preliv za torte u koji dodate malo boje.

Ostaviti kolač da odstoji da korice odpuste pa se može seći i služiti.

Prijatno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *